Vad vill människor ha?

Går omkring här hemma och vankar och oroar mig över att det jag skrivit inte är något att ha, över att jag träffat fel den här gången, över att det där "jag vill göra något nytt" inte alls är särskilt nytt ens för mig och definitivt inte nyskapande.

Och så ser jag ibland pocketställen i affärerna och där är det nästan alltid deckare och självutlämnande böcker som tycks sälja bäst. Är det sådant människor vill ha?

Nog för att jag gärna vill skriva någon typ av deckare, men det ska först och främst vara en intressant människa jag följer, ett öde, ett liv. Inte brott för brottets egen skull. Och kanske skriver jag något självutlämnande någon gång men inte för att det är så himla roligt att fläka ut sig själv utan för att jag tror att det kan ha ett allmängiltigt värde.

Finns det någon typ av roman som i princip är självklar för topplistorna?

Vad vill människor egentligen ha, från oss författare?

Help!!!!!

Kommentarer
Postat av: Nena

Skriv det du vill skriva om, det du skulle vilja läsa. Det är ingen idé att tänka på vad läsaren vill ha. Men jag kan ju säga att det jag vill ha generellt av en bok är att något hela tiden driver mitt intresse framåt, att det inte står och stampar eller känns likgiltigt. Och jag läser aldrig deckare. Jag vill känna för eller emot karaktärerna och vilja veta hur det går för dem, vad det nu är de vill uppnå. Det måste kännas trovärdigt också. Och bra skrivet såklart, men det vet ju du.

2008-08-07 @ 11:39:57
Postat av: mana

dina böcker är alltid lika underbara <3

2008-08-07 @ 13:28:11
URL: http://manamonroe.blogg.se/
Postat av: ida

jag vill läsa om sådant som du redan skrivit om, men det verkar ju tjatigt i längden.skriv om min spökfarbror! han var spännande. (läs i bloggen!)

2008-08-07 @ 13:46:54
URL: http://www.emmylou.se.nu
Postat av: Issa

Jag vill iallfall läsa dina böcker och jag längtar efter flera. Tappa inte bort dig i jakten på att sälja.

2008-08-07 @ 15:34:18
Postat av: Ika

Jag vet inte om jag tror på beställningslitteratur, men jag kan ju berätta vad jag vill läsa i alla fall, oavsett vem som skrivit:

En berättelse som håller, som har driv och engagerar. Gärna ska den väcka djupare frågor hos mig som läsare, men den får inte skriva mig sanningar på näsan. Helst ska den inte vara alltför tungläst och överambitiös, och absolut inte onödigt tillkrånglad.

Jag vill möta romanpersoner som utvecklas och växer under berättelsens gång, personer som stannar kvar i minnet länge efteråt.

2008-08-07 @ 15:55:40
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: johan rhodin

Tegelstensböcker! Tänk Atlas Shrugged av Ayn Rand, tänk "Ofredsår" av Englund, tänk "Albert Speer och Sanningen" av Gitta Sereny, tänk Härskarringen, tänk Stifelsetriologin... det är stora verk som förändrar historien! http://disruptive.nu/2008/05/18/johnny-bunko-bra-karriarrad-i-mangaform/ : "Leave an imprint - Livet är kort. Vad vill du ha åstadkommit när du ser dig själv i spegeln på 65-årsdagen?"2008-08-07 @ 19:33:38
URL: http://rhodin.wordpress.com
Postat av: RaúlJag vill inte läsa djupa romaner, som handlar om intressanta människor, ett stort öde elle ett fascinerande liv.Ge mig en vanlig men väl berättad historia, förföra mig från början med en enkel händelse, känsla eller sak som beskrivs på ett sådant sätt att jag som läsaren föredrar att välja fiktion i stället för verkligheten. Låt mig kasta en blick i din synpunkt och renovera mitt perspektiv på sakerna.Det behovs inte att du, som fortfattare, påpekar på allvarliga och djupa frågor. Det kanske räcker med att berätta hur en deckare röker tre cigarreter i råd för att ta upp de viktigaste livsfrågor. Precis som de klassiska filmer.Det finns en stor existensiell avgrund i det faktum att man borstar tänderna alla dagar. Förakta inte det som fortfattare.

2008-08-07 @ 23:41:31
Postat av: Johanna

Wow, massor med råd och synpunkter, som jag verkligen ska ta och beakta. Och Raul, ja, jag håller med dig, det är ofta i det tillsynes "enkla" som den stora berättelsen finns.

2008-08-08 @ 08:55:02
Postat av: Jessica

Alltså, det är ju faktiskt så att deckarförfattare lockar en viss målgrupp men om de sedan byter riktning och skriver romaner har de desto svårare att locka romanmålgruppen. Jag skulle t.ex aldrig läsa Lisa Marklund eller Camilla Läckberg om de skrev romaner. Eller det skulle ta tid att övertyga mig åtminstone. Just eftersom jag aldrig läser deckare. Du är en av mina favoritförfattare alla kategorier, men skulle du skriva en deckare så skulle jag antagligen inte läsa den. Jag tycker du ska hålla dig till de fantastiska (vuxen)romaner du redan skriver. Ditt språk är helt otroligt och allt annat också. Men om du vill skriva på andra sätt så strunta i det jag skriver och gör det. Ingen borde styra ditt skrivande, för då kommer det märkas i litteraturen. Jaja, nu har jag babblat nog. Ha en fin dag.

2008-08-08 @ 09:48:59
URL: http://piccolastella.blogg.se/
Postat av: Jessica

PS. Nej riktigt nog har jag inte babblat. Fortsätt skriva om det vardagliga. Det är det du gör så fantastiskt!

2008-08-08 @ 09:50:47
URL: http://piccolastella.blogg.se/
Postat av: Freddy

Låter som du hade mått gott av en filt och en kopp té eller kaffe på en balkong. Höra fågelkvittret och se solen glittra mot taken. Sen komma tillbaka det du skrivit med ”utvilade” ögon och hjärna. Låta historien ta en liten paus.Vad vi vill ha varierar ju från person till person. Vill man nå så många som möjligt måste man kanske ta lite av allt istället för att gå på djupet med få saker. Så det handlar kanske inte om vad vi vill läsa utan vad ni vill skriva.Om man kollar på topplistdeckarna så följer de oftast en mall. Man vet vad som ska hända. Man läser för att läsa. När man lagt ner boken så glömmer man den. Den lämnar inget avtryck hos en.De böcker som är härliga att läsa är böcker med en historia som överraskar en och med karaktärer man inte glömmer bort. Som man lär känna. DET är böckerna som är kvar hos en. Det är de som lämnar avtryck hos en.

Men alla vill inte ha det av böcker. Alla vill inte få eller ge ifrån en bit av sig själv eller förändras av en bok så. Så vi nöjer oss med malldeckare eller självutlämnande skvallerböcker för det låter oss glömma allt för ett tag.Fast egentligen kan jag ju inte svara på vad vi människor vill ha för jag är bara en. Men jag kan säga med säkerhet vad jag vill ha i alla fall och det är böcker med en handling som överraskar en, som tar tag i en och karaktärer som kliver ur sidorna och in i ens huvud. Som man ser och pratar med. Som berör en.

Det är sådana böcker du skriver och skriver väldigt bra.(Oj vad långt det blev)

2008-08-09 @ 00:25:46
URL: http://omtanken.blogspot.com
Postat av: RaúlMen Maigret, Marlow, Poirot, Sam Spade eller Ripley är inte karakterärer som glomms bort med tiden. De är kvar inom den populära kulturen och deras historier överraskar oss även om vi läser dem många gånger.Också är det vanlig att kombinera deckargenre med andra teman med fantastisk resultat, t.ex. med filosofiska frågor som i Morden i Oxford.2008-08-09 @ 19:59:12
Postat av: Freddy

De finns kvar ja. Deckarna förr och deckarna nu tycker jag inte man kan jämföra på det sättet.Jag syftade mer på den deckarvåg som svept in över Sverige den senaste tiden, som gjort deckaren "finare". Med det kom fler deckarromaner av varierande kvalité och genren blev något urvattnad.Det är såklart bara min åsikt och inte någon allmän lag men jag brukade läsa enbart deckare, av alla olika författare, men har tappat den lusten någon gång rätt nyligen.Antar att det var för att ingen kan skriva deckare eller kriminalromaner som Ed McBain.

2008-08-09 @ 22:43:52
Postat av: Andrea

Jag skulle vilja läsa mer om de karaktärer du redan skrivit om. Stella och Ela, t.ex.

Det är ju just det du skriver som är din genre, det är det jag vill läsa av dig. När deckarförfattare skriver romaner blir det ofta.. pannkaka. Jag har ett namn på tungan men tappade det igen. Det jag vill ha är romaner av dig, och deckare av Anna Jansson och Mari Jungstedt, och chicklitt av Sophie Kinsella och Marian Keyes. Var sak har sin tid, person och historia.

2008-08-10 @ 19:52:36
URL: http://pixietail.bloggspace.se/
Postat av: Johanna

Andrea: Jag har faktiskt tänkt ibland att jag ska "återanvända" vissa romangestalter. Jag får se om jag gör slag i saken någon gång. Alternativt har jag t.ex. tänkt skriva om Finn i "Rebell med frusna fötter" - skriva en roman enbart om honom. Men just nu är det helt nya figurer som finns i min berättelse.

2008-08-10 @ 20:24:27
Postat av: Hans-Olov Öberg

Du frågar vad läsarna "vill ha". Med förläggarhatten på mig skall jag härmed avslöja förlagsbranschens stora hemlighet: Ingen Vet. Smaka på den! Ingen vet....Alla gör sitt bästa - såväl förläggare som författare - för att skapa och marknadsföra läsvärda verk. Men försåvitt det inte handlar om den umptonde boken av samma bästsäljande författare, är det ingen som på förhand kan avgöra vad som slår eller ej. Litterär kvalitet är bra, men inte allena saliggörande. Självutlämnande och snaskigt kan ju funka, men inte alltid. En braskande PR-kampanj som får tidningarna att skriva spaltmarathon hjälper till. Men det finns. Inga. Garantier. Den gamla regeln "Publish and be damned" gäller oförändrat.

2008-08-13 @ 09:14:11
URL: http://www.hansolov.nu
Postat av: Kim Jong Il

Jag vill ha feta, karaktärsdrivna dramer i klass med vad horder av engelskspråkiga författare prånglar ut med en besvärande takt. Det saknar jag helt i svensk litteratur. Vart tog Moberg och gänget vägen? Var är våra Zadie Smith, Michael Chabon, Marisha Pessl...? Det närmaste jag kommit är Torbjörn Flygt.Det saknar jag. Och jag ska hinna före hehehe

2008-08-14 @ 08:35:39
URL: http://hitleresque.blogspot.com
Postat av: Issa

Här kommer en kommentar på kommentaren en bok om Finn vore ju helt underbart!

2008-08-14 @ 19:18:52
Postat av: Camilla

Johanna, jag saknar DINA böcker! Jag är trött på alla deckare. Jag brukar alltid rekomendera dina böcker åt vänner och alla som läst dem älskar dem.När jag läst ut sista sidan så vill jag genast ha mer, jag saknar alla karaktärer och vill veta mer. Så snälla inga mer deckare, du är helt underbar på det du redan gör!

2008-08-15 @ 10:15:49
Postat av: Sofi

Jag läste ut en av dina böcker idag (står lite om det på bloggen,inget märkvärdigt för jag är alldeles för trött men....) och nu är det tomt. Deckare säljer - ja. Men jag tycker det kan vara rätt tröttsamt och upprepande. Jag gillar böcker som fastnar i hjärtat, som har lite poesi i sig,som man känna igen sig i.

Hoppas du har en bra dag:)

2008-08-18 @ 21:39:48
URL: http://ifwarinside.blogg.se/
Postat av: Karin

Jag vill läsa precis det du vill skriva om, ett personöde, att få följa en människa, att få slitas in i dess vardag OAVSETT vad boken handlar om är det personerna i boken som utgör den. Jag vill få ta del av någons liv, även om det tar slut, där man inte får följa mer och man känner sig aningen tom. Du är bra på att framkalla den känslan, av att vilja vara med mer, vilja vara närmre dina karaktärer. Fortsätt med det!

2008-08-19 @ 16:19:27
Postat av: Johanna

Jag skriver något nu. Som gör mig fasansfullt uppe i varv, nästan hög, vilket är jobbigt, men nödvändigt. Det dyker upp meningar i skallen överallt. Och jag klottrar ner dem överallt. Älskar den här fasen, fast den tar så mycket kraft att jag känner mig lobotomerad framåt kvällen.Och fast alla här vavrnar mig för att skriva deckare så kanske jag gör det någon gång ändå. För att jag vill testa. Och förstås för att det dyker upp någon figur, som jag bara måste följa, och så råkar det hända något som faller inom ramen för deckargenren. Men, som sagt, inget sådant för sakens egen skull, eller ens topplistorna, fast jag förstås drömmer om topplisteplaceringar.

2008-08-19 @ 18:45:39
Postat av: Manda

Hej, jag har precis läst ut SOS från Mänskligheten... Du skriver om jättemånga karaktärer men det blir inte förvirrande utan enbart... trevligt, i brist på bättre ord.Jag eftersöker en roman som handlar om en kille, som blir kär i en kille. För jag gillar helt enkelt att läsa om sånt. Och jag gillar att se filmer/serier där man har med en homosexuell karaktär, inte bara för att man SKA ha med en homosexuell för jämlikhetens skull, utan för att det är relevant för historien. Exempel: serien Queer as Folk, där alla är bögar och lesbiska, för att serien handlar om bögar och lesbiska och deras liv, inte för att det handlar om några heterosexuella och en av deras kompisar som råkar vara gay.Så... kan du skriva nåt sånt? Snälla?

När jag skriver brukar det oftast bli om gays, trots att jag inte själv är homo, men jag blir sällan färdig med något. Så jag vore tacksam om du gjorde jobbet åt mig. Och ja, jag vill läsa om KILLAR, helst, eftersom det är... sexigt? Kärlek mellan kvinnor är minst lika fint och underbart osv men jag är ju en heterosexuell tjej, som tänder på män, och föredrar att se män kyssa varandra, framför tjejer.

Adjö och tack.

2008-09-03 @ 16:34:43
Postat av: Manda

Och självklart ska det vara mörkt och dramatiskt och en massa jobbiga känslor involverade. Inget glatt och lättsamt, okej?

2008-09-03 @ 16:35:50
Postat av: Johanna

Utan att avslöja för mycket, Manda, så tror jag att du kommer att bli väldigt nöjd framöver...

2008-09-04 @ 12:06:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0