Tycka synd om? Och/eller förakta?

Jag vet fortfarande inte hur jag ska hantera dem. Tiggarna i tunnelbanan. De som går där med sina lappar som de vill att man ska läsa, lappar på vilket det står någon eländesramsa. Sann? Halvsann? Helt påhittad? Jag vill gärna tro på dem, tro att de verkligen har det eländigt och inte bara går runt i tunnelbanan och tigger, fast de är fullt friska och kapabla att arbeta. Är jag naiv?

Men om de nu är fullt friska, varför jobbar de inte istället? Visst, de kanske är illegala flyktingar, men åtminstone något litet svartjobb (det är ingen idé att blunda för sanningen, det kryllar av svartjobb i det här landet), som är minst lika lönsamt som att gå runt och tigga, borde väl finnas. Det borde ju vara bättre för deras självkänsla att jobba för pengarna istället för att tigga. För tigga är väl inget man gör med glädje direkt? Eller ser de det som ett jobb? Tycker de inte att de förnedrar sig?

Jag brukar oftast smita undan, genom att gömma mig bakom en tidning eller se ut genom tunnelbanefönstret. Vänta tills de passerat förbi. Möta deras blick vågar jag inte. För jag vill ju inte att de ska börja tro något. Börja hoppas. Dessutom är det oerhört obehagligt att betraktas som en check (om än i människoskepnad). Jag blir aggressiv. Vad f-n tar du mig för va? Varför ska jag ge dig något? Vad har du gjort för mig, va? Tänker jag ibland ilsket och vill be dem flyga och fara. Bara för att i nästa ögonblick snörvla till inombords och tycka hemskt synd om dem, oavsett skälet till att de går runt och tigger.

Nej, jag hittar inget bra förhållningssätt till dem.

Om jag ändå ger tiggare pengar ibland? Ja, det har faktiskt hänt några gånger. En gång var det en kvinna i min ålder som bad, mycket försynt, om en slant. Hon var inte påträngande, däremot var hon en trasig själ, det såg jag på henne. Så jag gav henne lite pengar och hoppades att det verkligen skulle gå till det där rummet på kvinnohärbärget som hon pratade om.

En annan gång gav jag pengar till en riktig clown som var så underhållande och charmerande att varenda dam på perrongen slantade upp och blev förälskad.

Några gånger till har det hänt. Men annars, nej. Är jag snål? Gör jag rätt, fel?

Kommentarer
Postat av: johan rhodin

Ja, UNESCO rekar att man ska ge till välgörenhetsorganisationer som man kan lita på och skippa gatutiggare.

2008-11-18 @ 19:00:47
URL: http://rhodin.wordpress.com
Postat av: Lisa I

Jag får så många motstridiga känslor av gatutiggare. Blir arg för att de försöker parasitera på ett eventuellt dåligt samvete hos mig, för att de tycks se mig som en vandrande plånbok och inte har en aning om hur jag kanske behöver vända på slantarna, för att de inte låter mig vara ifred; men samtidigt får jag dåligt samvete, ser trasiga människor som hamnat utanför den mänskliga gemenskapen, för som du säger: tigga är väl inget man vill göra? Eller? Tyvärr finns det tiggare i Göteborg som har det som jobb, som uppenbarligen tjänar tillräckligt för att fortsätta och inte se någon anledning att göra något annat, människor som kanske inte kan få ett vanligt jobb men vars uppdiktade historier inte är sanna.

Men ändå... Jag skänker en slant någon gång, till trasiga själar i min ålder (vår ålder), kvinnor som genom sin trasighet ändå visar någon slags värdighet och ärlighet och som inte tränger sig på, utan försiktigt frågar om hjälp. När jag ser smärtan i ögonen och hur galenskapen vilar bakom hörnet så tänker jag att det kanske hade kunnat vara jag. Men det är ändå sällan som jag skänker pengar till tiggare, för vad jag än tänker så vill jag inte uppmuntra tiggeri.

2008-11-19 @ 08:54:47
URL: http://lynxia.blogg.se/
Postat av: Isabell Nilsson och Isabell Berndtsson Warkki

Hejsan!

Vi är två elever på Fässbergsgymnasiet i Mölndal, strax utanför Göteborg. Vi gör ett projektarbete om författarskap och skulle gärna vilja intervjua dig. Vi skulle uppskatta om det är möjligt att skicka våra frågor via mail eller ta intervjun över telefon.

MVH: Isabell Berndtsson Warkki och Isabell Nilsson

2008-11-19 @ 10:28:25
Postat av: Johanna

Hej Isabell och Isabell!Kontakta mig via:

anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se

så vidarbefordrar hon ert mail till mig. Jag lämnar inte ut några kontaktuppgifter här.

2008-11-19 @ 10:58:39
Postat av: Pax

Det handlar tydligen ofta om kriminella organisationer som använder sig av sårbara människor för att tjäna pengar, och är inte något man ska uppmuntra genom att ge pengar till. Jag har inga källhänvsningar till mina uppgifter, dock.

2008-11-19 @ 16:31:11
Postat av: Maria

Jag brukar tänka att ju mer pengar jag ger dem desto mindre behöver staten gripa in och göra sitt jobb och att det därför är en björntjänst att ge dem något.

Sanning eller undanflykt? Jag vet inte.

2008-11-19 @ 17:26:35
URL: http://afraidofsunlight.blogg.se/
Postat av: Annie

Det finns saker utan enkla lösningar. Var bara glad att du själv slipper tigga. Svaga människor kommer alltid att finnas. Människor som inte kan anpassa sig, som har fysiken emot sig som har psyket emot sig. Som aldrig fått kärlek eller trygghet. Som faller för droger och alkohol vilket avtrubbar en människa så pass att samvetet upplöses i tomma intet. Livet är ett lotteri. vissa vinner, vissa förlorar. Det ÄR synd om människan. Speciellt den olyckligt lottade. Loosern som inte kan ta sig samman. Jag tycker att vi som är kapabla till att känna medkänsla har en skyldighet. Skänka en tanke, en slant då och då. Vara medvetna om att vi kan inte göra så mycket. Men lite ibland kanske.

Din debutbok Johanna är ett mästerverk! Jag tycker inte du ska vara trött på att bara bli förknippad med den. Tänk vad mycket den har gett dig.Och jag känner många som den betytt otroligt mycket för. Det behövs ofta ett genombrott för att fortsätta med det man älskar. Du verkar vara en så ödmjuk människa. Jag känner dig inte men tycker om dig för det jag känner av dig. Kram Annie.

2008-11-21 @ 10:19:23
Postat av: Maria

Jag tycker att man i alla fall kan se dem i ögonen och avböja. Oavsett om det de uppger är sant eller falskt, är de i alla fall människor som förtjänar att man ser på dem.

2008-11-21 @ 23:27:47
Postat av: Freddy

Jag tycker inte man kan säga att någon människa är svag. Saker händer som man inte kan ro för och i teorin kan vem som helst bli hemlös. Det krävs så lite.Men ska man ge pengar åt de som tigger på stan? Det beror helt på hur man känner sig just då. Ibland kan man göra någon en otjänst ibland inte. Vad man kan göra är att köpa Situation Stockholm eller ge pengar till någon annan välgörenhet.Det jag blir arg på är att man skulle kunna göra så mycket för andra. Genom skattesedeln till exempel men vi lever i en tid då allt ska gå så fort att man sällan har tid för omtanke. Vi har glömt hur vi är medmänniskor och att de vi möter faktiskt är andra människor. Vi vet inte deras historia men skulle vi få höra den är jag säkert att de flesta av oss skulle bli berörda.Att säga att en annan människa är svag gör ont i mig. För det är så lätt hänt att droger eller demoner slår klorna i en och vips så har man förlorat allt. Den gropen är inte så lätt att ta sig upp ur utan hjälp.Så vad vi borde göra, vad vi kan göra är att kräva av våra folkvalda att göra något åt det. Att skänka en slant via skattesedeln och veta att det går till rätt saker.Så skulle det iallafall vara i min idealvärld.Där skulle vi inte lämna någon bakom oss.

2008-11-23 @ 18:48:48
URL: http://omtanken.blogspot.com
Postat av: Alice

Finns det bara starka människor?Kallar mig själv svag för att:Jag behöver sova 9 tim/natt. Har jag inte sovit tillräckligt kan jag inte tänka att det ordnar sig, för det gör det inte. Kan varken tänka eller prata.

Jag har ofta ont i kroppen, nacken, ryggen, axlarna.

Jag har missbrukat alkohol för att döva både ångest och fysisk smärta.

Har social fobi.

Jag jobbar på industri för att mina psykiska och fysiska problem gör att jag inte kan genomföra mina drömmar.

2008-11-25 @ 12:53:47
Postat av: bitte

åh va snyggt

Hej vill tipsa dig om en super tävling som market2member har.Värva nån vän och vinn snygga priser.Har en jättestor julklappssäck med massa vinster.Allt är gratis gå in härhttp://www.market2member.com/invitation.jxp?uid=78d1bddb-e2da-4822-9b05-5a50360bc404

2008-11-25 @ 16:10:51
URL: http://blondiesliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0