Vargtimme

Natt utan mycket till sömn. Men jag är inte särskilt orolig. Varför måste allting vara så lagom jämt? Sömn 8 timmar, jobb 8 timmar, fritid 8 timmar - ett evigt inrutat schema som den moderna människan rättar sig efter. Visst, det är antagligen mest effektivt så, men ändå, jag är rätt less på Så Kallade Självklarheter & Så Ska Det Vara-grejer i livet. Barn ska man ha mellan 1,5 och 2,5 stycken av (då är det dessutom kört med det där med frihet), hus bor man i när man är stadgad, medelålders blir man kring fyrtio och vid dryga sjuttio börjar man betraktas som en samhällelig börda istället för någon med coola livserfarenheter.

Jag levde pensionärsliv (hm... fast vad menas egentligen med det? här menar jag nog klichébilden av en "vanlig" pensionärstillvaro) när jag var kring tjugo (inget vilt uteliv direkt, däremot tidiga morgnar, tidiga kvällar, P1, P2 - iof inget fel med det -, Aktuellt, inrutade tider, kaffe och småkakor, alla drömmar om framtiden förpassade till en plats djupt inombords, det var som om jag inte längre hade möjlighet att förverkliga dem, som om mitt liv redan, nästan, passerat... osv osv).

Nu skulle jag gärna båtluffa i Grekland och bo hur spartanskt som helst. Och när jag är åttio ska jag pryda mina löständer med gnistrande stjärnor och fortfarande proppa ryggsäcken full med anteckningsböcker, böcker och lilla laptopen (som nog är betydligt mindre och lättare då). Kanske vill jag båtluffa då också. Med någon yngre bästis som kan dra runt mig i någon kärra när jag inte orkar gå själv.

Jag är trettiofem nu. Med pensionen bakom mig. Tonårslivet? Framför mig? Näe... Men lite grann kanske.
Och jag vill inte bli en Så Ska Det Vara-människa. Jag vill bli en sådan som sitter uppe en natt som nu och inte dunkar mig i huvudet med Regler om att Du Måste Faktiskt Sova Nu. FAst det såklart, lätt för mig att säga som är frilans och kan sova på dagarna, men ändå, ni fattar poängen...

Nu ska jag...
Grubbla möjligtvis? 
Och känna mig lite grann som en övervakare - den (nästan) enda vakna - över alla små barn som ligger och sover överallt, iklädda små och stora kroppar. 
 


Kommentarer
Postat av: Tant Brun

Vilket ljuvligt sätt att leva livet. Som man själv vill. Kanske en utopi eftersom vårt liv är inrutat av jante och allmänt härligt tyckande. Men faktiskt, om man tittar efter så är det rätt så många som liksom lever tvärt om och hit och dit.

Att vara frilans låter underbart, det skulle jag vilja vara. :)

2008-11-26 @ 12:31:38
URL: http://tantbrunsfunderingar.blogspot.com
Postat av: srikits

själv kan jag inte minnas när jag senast somnade innan 03.-nånting, måste vara åtminstone tio år sedan (förutom ett och annat undantag när jag slumrat till på soffan efter maten förstås...) och det stör mig inte det minsta. snarare ser jag det som en rättighet att följa sin egen inre klocka, av någon anledning har jag gjort natten till min och all denna tystnad andas licksom förhoppningar och frihet. mitt liv kommer kanske aldrig vara inrutat och "svenssonperfekt" och här är det på sin plats att tacka särskilt för det.

2008-12-05 @ 02:55:42
Postat av: Freddy

Ibland känns det nästan som vi förväntas vara maskiner, inställda efter Det Stora Schemat. Jag tycker det är svårt att leva efter det. Känns som om livet borde vara så mycket mer. Så vi åker på spa eller äventyrsresor eller läser självhjälpsböcker om hur vi finner det inre lugnet och missar det faktum att vi kanske lever allt för inrutade liv. Att det är det som gör att vi känner oss instängda eller rastlösa.



Haha, det är så lustigt det där för jag sa, när jag gick i gymnasiet, att jag må vara 18 på körkortet men jag verkar vara 65 i tankarna. Det där lugnet och den där ron var vad jag behövde. Jag tror man behöver det någon gång i livet och jag tror det är bättre att fundera och tänka när man är ung istället för när man har kommit så långt att livet är klart. (Hur skrämmande är inte den tanken?!) Nu är jag 25 och många gånger känns det som att det finns så mycket jag hade velat prova på.



Nätter har ett speciellt lugn. Då får man sitta med sina tankar och drömmar och fundera och se så att alla sover gott.



Det är ju kanske nu du kan båtluffa och leva spartanskt för ett tag om du vill. Och när du är åttio kan du ta fram en stor kista med grejer och berätta om dem för barnbarnen. De kommer vilja ta med dig på en båtluff för att få se den där platsen då du hittade snäckan som kunde prata.

2008-12-05 @ 17:59:36
URL: http://omtanken.blogspot.com
Postat av: Eva

Härlig du är! Jag är också en som gör saker i "fel" ordning. Eller det kanske är rätt ordning. Eller bara oordningens ordning. Jag åkte runt nu i Australien som 32-åring och luffade runt och det är så skönt att komma ifrån vardagen ibland.



Visst är det så det ska vara att man hittar sitt sätt att leva och står för det oavsett ålder. Jag skulle uppskattta att se en så levnadsglad och spännande dam i världen!



Jag kan dra i kärran när du närmar dig 80- då är jag en pigg 77-åring :)

2008-12-06 @ 16:34:57
URL: http://www.storalilla.se
Postat av: Alexx

Båtluffa ;)

2008-12-07 @ 19:28:00
URL: http://mulberrys.blogg.se/
Postat av: Katarina

Vad kul att läsa att det finns fler än jag som varit som pensionärer i 20-årsåldern. Jo, jag städade, bakade bullar och läste noveller i veckotidningarna.



Det känns konstigt att tänka på det nu. Jag känner mig bara yngre, jag är 45. Jag tror det har med åldern att göra... Min kusin är just nu i Indien på en sju-veckors rundtur som 50-årspresent till sig själv. Och jag ångrar att jag inte följde med.



Allt har sin tid. Jag har vuxna barn som tjänar väldigt mycket mer pengar än mig. Själv försöker jag tjäna mitt uppehälle genom att skriva. Så, hehe, det blir barnen som köper de dyra klapparna denna jul....



Jag hittade din sida genom VI Läser, och jag gillar det du skriver här. Ska rusa till biblo för att låna någon av dina böcker. Köpte just "Hon går genom..." till dottern som julklapp.



Det är alltid intressant med läsa om andra som skriver.



Ha det bra!

2008-12-09 @ 15:20:13
URL: http://www.ordvinden.se/Blog/blog.aspx
Postat av: Lisa

Hej! Kolla in min fotoblogg, värd ett besök :) Tack!

2008-12-09 @ 15:27:06
URL: http://picturesofme.blogg.se/
Postat av: Kattis

Ah båtluffa i hög ålder låter härligt!

Det tror jag att jag får sätta upp som en grej att se fram emot som "gamling".

Det och reta folk med att kl'ättra i träd i så hög ålder som möjligt.

/retsticka

2008-12-16 @ 08:36:44
URL: http://virrtankarkattenfindus.blogspot.com/
Postat av: Heidi

Hej!

Det låter så härligt att kunna leva på det viset! Jag jobbar som lärare men känner mer och mer att jag vill något helt annat. Författardrömmar har jag haft sedan jag var 7 år och min första lärare sa att det är författare jag ska bli. Det känns bara som ett alldeles för stort och svårt steg att ta. Man måste ju klara sig ekonomiskt också. Hur lyckades du? Var det hårt i början? Hur mycket tjänade du i början? Gick du back? Hur mycket och ofta skrev du?

Jag tycker verkligen om ditt språk och dina människoskildringar. Du har inspirerat mig!



Mvh Heidi

2009-09-09 @ 20:31:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0