Tankar från Visby

Bor i ett litet hus här en vecka. Bonnier-ägt. Och som "Tillhörande Bonnier-koncernen"-författare så får jag bo här gratis, som en förmån. Fint. Jättefint. Ett hus alldeles innanför ringmuren, med utsikt över innerstaden och vattnet. Tog en promenad längst stranden i morse, och runt muren. Somliga hus är så små att de ser ut som lekstugor. Små rosa, gröna, blå och bruna hus. Sneda och vinda. Med portar som man måste huka sig ner för att ens kunna kliva in i. Långa människor gör sig icke besvär...

Mamma är med mig hit. Känns tryggt med mamma nu. Har haft en oro-i-skallen-period. Eller har, snarare. Snurrar, irrar, ibland kan jag inte tänka, inte skriva. Men men... Mamma är här. Mamma som bor i det andra sovrummet av två på övervåningen. Mamma som - medan jag sitter och skriver - syr på min brudklänning.

För jag gifter mig i sommar. I augusti närmare bestämt. Känns... lite overkligt, men coolt.
Jag har alltid velat gifta mig, det har jag alltid vetat. Barn har jag varit mer tveksam till. Länge sagt definitivt nej till. Det skulle störa mitt ensamhetsbehov.
Ett eget barn - stör det?
Kanske vill man snarare ha det nära sig, blir lugn av det, trygg.
Jag vet inte.
Famlar. I mina tankar.
Tittar ut genom fönstret. Rosor. En fin liten innergård. Ringmuren. Vattnet.
Idyll.
Skriver som sagt, måste skriva för att inte bli tokig. Fast vissa dagar kan jag inte skriva, det är för rörigt i skallen, då måste jag städa eller något sådant. Träna hårt. Gå ut och promenera i timmar. Eller så är jag sådär övertrött och samtidigt rastlös (som små barn) att jag somnar och sover 12 timmar i sträck.
Sådan är jag.
Fröken Knepig.
Snart en Fru. Låter... inte riktigt som Johanna Nilsson. Inte som "Johannis" som min fästman säger, som min styvdotter säger (min styvson... nej, han säger nog Johanna. Ett tag sa min styvdotter "Johanniplutt" om mig också. De är smarta de där små rackarna. Vet att styvmorsan inte är sådär supervuxen jämt. Lite speciell faktiskt. "Men hon är ju överkänslig!" som styvsonen sa en dag. "Varför måste hon ha damp för!" tjöt min styvdotter en annan gång när jag haft ett smärre nervsammanbrott. De har rätt. Men de tycker nog om mig ändå. Eller, jo, de tycker om mig. Och jag tycker jättemycket om dem. Blir ju lite som mina ibland, ändå. Och när jag får en spontan kram av någon av dem, då smälter jag inombords...).

Nej, nu ska jag skriva vidare. En ny sak på G. Kliar, kliar, i själen, i fingrarna...
Fast jag kommer nog att bli avbruten titt som tätt under dagen när Moder Min kallar in mig för att prova klänningen. Det ska tråcklas och grejas och allt möjligt. Jag begriper ingenting av det där. Är Sy-analfabet. Fast konstigt nog så gillar jag vackra band och spetsar och knappar. Att titta på. Ta på. Inte göra någonting av. Samma sak med smycken. Jag tycker om att titta på. Gillar att ha pärlor, i burkar. Men de enda smycken jag någonsin bär är förlovningsringen (byts snart ut...) och ett halsband med farfars vigselring som berlock.

Min älskade farfar Malte. Ängel sedan länge. Vakar över mig. Jag vet det. Kan behövas ibland.

Varma Gotlands-kramar till er alla!!!

Kommentarer
Postat av: Jennifer

grattis!!

2009-04-27 @ 12:50:38
URL: http://foreversheddingskin.blogspot.com
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Åh, grattis, vad kul! allt lät härligt. Bröllop, stuga på gotland (om än bonnierägd), ny text. Heja dig! :)

2009-04-27 @ 19:25:10
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Freddy

Åh vad härligt! Grattis! :)Det här inlägget gjorde mig riktigt, riktigt glad! :)

2009-04-27 @ 23:47:34
URL: http://www.omtankten.blogspot.com
Postat av: Johanna

Tack! Det känns jättehärligt, men förstås också pirrigt.

Hur går det med psykolog-studierna, Freddy? Har du lagt ner din blogg, länken funkar inte.

2009-04-28 @ 07:25:59
Postat av: Anna-Karin

Härligt med bröllop, jag ska på ett i helgen, två av mina bästa kompisar gifter sig. Kan det bli bättre än så? :) Läste ut din debutbok i helgen, blev väldigt berörd och fick ont i magen. Mycket stark bok. Ha det gott!

2009-04-28 @ 11:24:53
URL: http://ankanej.blogspot.com
Postat av: Katarina

Bröllop: Grattis!

Barn: Man kan ha egen tid ändå. De lär sig vilka gränser man har. De växer.Lycka till. (Både jag och in 14-åring har läst dina böcker nyligen. Bra!)

2009-04-28 @ 14:45:49
URL: http://ordvinden08.wordpress.com/
Postat av: Freddy

Ja men de härligaste sakerna är ju ibland de som pirrar mest också :)Det går okej, jag är lite lat men får ta mig i kragen! Nu håller vi på med en lite mer praktisk delkurs som är jättespännande. Till hösten kommer vi vara ute i skolor och leda övningar. Det är pirrigt!Oj, nej bloggen är inte nere. Det var bara jag som skrev in adressen lite för fort och fick med ett t som inte skulle vara där :)

2009-04-28 @ 22:16:38
URL: http://omtanken.blogspot.com
Postat av: Elina

Visby, så mysigt! Jag har varit där, i huset, på besök. Hoppas att du får en fin vecka där!Och vad spännande, pirrigt, stort med bröllopsplanerna!

2009-05-01 @ 03:09:55
URL: http://elinasblandning.blogspot.com/
Postat av: ina

visby som är så vackert. njut. grattis till det kommande giftermålet!

2009-05-01 @ 20:21:08
URL: http://winterbarn.blogg.se/
Postat av: Cliffrocker

Har barn på g. Ställer allt på ända. Redan. Häftigt och djävligt skrämmande på samma gång. Som livet ska vara. Vet inte hur eller varför men ångrar ingenting. Ska bli skönt att fokusera på ngn annan än mig själv. Jag känner mig själv och sååå intressant är jag inte...Grattis till din kommande commitment! Livet utan commitments är bara bluff. Allt som är värt ngt här i livet kräver uppoffringar. Det har jag lärt och det tror jag på. Peace out från din fan, Cliff B

2009-05-05 @ 00:11:15
Postat av: Angelica

Å vad spännande med bröllop! :-)Hoppas att du hade en fortsatt fin och harmonisk tid i Visby!

2009-05-09 @ 11:49:47
URL: http://viktiganyheter.blogspot.com
Postat av: Frida

Det finns nog ingenting bättre än mammor ibland, ingen större trygghet.när mitt liv blir för mycket upp och ner då åker jag till mamma. lägger mig i soffan och ser på tv och bara hör på när hon är i rummet bredvid.sen blev jag glad när jag läste att du skulle gifta dig. det var oväntat. men bra! en ny trygghet.

2009-05-15 @ 14:21:10
URL: http://fantomensdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0