Titlar, namn

Romantiteln - ramen för berättelsen. Utan rätt titel faller allting helt pladask, jag vill inte skriva, blir irriterad, vill gå och banka på manuset, ja, på min skalle också, för att få fram den där slagfärdiga titeln som ska få ALLAS ögon att dras till just min bok bland alla andra. Iof är omslaget också extremt viktigt, men det jobbet sköter andra (bra) åt mig.

Namnen på romanfigurerna är också oerhört viktigt. Namnet måste passa karaktären, få läsaren att se personen framför sig, vara ett mer romanpersonens själ, smaka bra i munnen, som en melodislinga nästan (gäller också romantitlar, det får inte bli hackigt). Av de namn jag hittills hittat på själv är det nog Ela Sander (melodin!) och Stella Björk (låter lite kaxigt, rebelliskt, precis som hon är - dessutom gillar jag artisten Björk, som är självständig och rebellisk, därav efternamnet).

Nu senast har jag skrivit om en Janis, i "Janis den Magnifika". Kanske inte min bästa titel, men ja, den är bra.
Personligen är nog titeln "Jag är Leopardpojkens dotter" viktigast för mig. Eftersom den symboliserar mig och mitt liv, min bakgrund, mitt Afrika (och pappas) på så många olika sätt.

Ge mig era fantasier, era vackraste och mest udda och originellan romantitlar (som ni hittar på själva förstås) och namn på romanfigurer. Om ni skulle skriva själva. Eller skriver själva. Jag lovar, jag ska inte stjäla, jag är bara nyfiken.
Vad skulle den här unga damen exempelvis heta i en roman - och vad skulle romanen heta???


Kommentarer
Postat av: Mats

Postmästare Simeon Eda. Han har dykt upp i bakgrunden i två böcker nu, och jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska använda honom till. Men namnet är bra.

2009-02-04 @ 11:05:52
Postat av: Emma

Godkväll! Jag själv skriver just nu på "Den hoppfulla längtans gudinna". Började som titeln på min dagbok, men har övergått till roman med mitt alterego. Tycker titeln smakar bra... Har skrivit en lista på 100 saker jag ska göra innan jag dör, och en av punkterna är att skriva klart den. En annan punkt är att tacka dig för dina underbara böcker. Så då kan jag ju göra det. Här och nu.

Tack. Tack för dina ord som ger mig rysningar just på grund av dess sammansättning och underbara symbios. Tack för att du skriver ner de tankar som jag tänker utan att jag har sagt till dig vad mina tankar har tänkt. Tack för att du ger mig inspiration, mod och vilja att skriva ännu mer. Tack för att du har gett mig "Konsten att vara Ela", den starkaste litterära upplevelsen jag har varit med om.

Tack.

Och fortsätt skriv. Det betyder så mycket mer än du tror.

Lev väl!

Vänligen

Emma

2009-02-04 @ 23:36:21
Postat av: Paulina

jag har haft en idé om att döpa en bok till "i orkanens öga" som skulle handla om en stormig relation mellan far och dotter men upptäckte att någon redan döpt sin bok till det. kanske inte så underligt, det är ju inte helt orginellt.

Vill även tacka för att du kom till vår skola (hulebäcksgymnasiet) och talade. Höll på att flyga i taket när vår lärare sa det! Det var otroligt intressant att lyssna på och det gav en väldig massa inspiration! Har inte skrivit något på drygt ett år men suget dök plötsligt upp när jag lyssnade på dig. Dina böcker har betytt mycket för mig.Mvh Paulinap.s. precis som emma här ovan har jag en lista med saker jag vill hinna göra innan jag dör, fast min är just nu på 98 punkter varav 13 är avklarade. på min lista finns också "att skriva klart en bok" och den finns där inne någonstans, eller ja, på en massa post-it lappar överallt. än så länge. d.s.

2009-02-05 @ 00:57:39
URL: http://lillstickan.blogspot.com
Postat av: The Christmas Spirit

Den unga damen på bilden skulle - om du inte redan visste det - heta Freja Lärf, och boken "De runda mockarutornas rike". (Freja gillar att hänga i köket när hennes mamma står och bakar, och tillsammans har de döpt köket till just De runda mockarutornas rike.)

2009-02-05 @ 18:27:02
Postat av: The Kitchen Spirit

En annan titelidé till romanen om Freja är "Mockarutan som bytte form", vilket kan tolkas på två sätt; dels som att mockarutan slutade vara fyrkantig, och dels som att den flyttade till en annan bakform.

2009-02-05 @ 18:36:47
Postat av: The Kitchen Experiment

(En tredje tolkningsmöjlighet är förstås att den fortlöpande bytte form (utseende), att den brukade byta form. Typ som Barbapappa.)

2009-02-05 @ 18:44:27
Postat av: jmf

är det du? :)

2009-02-05 @ 19:14:16
Postat av: Johanna

Ja, det är jag på bilden, vet inte uhr gammal jag kan vara men kanske fem, sex, sju...

2009-02-05 @ 21:36:33
Postat av: Sandra

Arbetsnamnet "Frusen puls" har funnits länge i mitt romanskrivande. Tror inte det blir den titeln på verket, men det väcker mycket till liv i mig och hjälper mig inse vad det är för story jag håller på med.

2009-02-08 @ 21:21:20
URL: http://sandralang.blogg.se/
Postat av: Linda

jag har så många bokprojekt igång nu att jag måste strukturera upp det hela. titlar har jag aldrig haft problem att komma på, tvärtom. jag har fler titlar än jag har bokidéer. jag tror att det kommer att bli åtminstone en bok där jag använder alla titlar jag har för att namnge kapitel istället.jag tycker däremot att dina titlar är alldeles lysande. speciellt "de i utkanten älskande" och "Hon går genom tavlan, ut ur bilden". den sistnämnda boken blev jag rädd när jag läste på grund av igenkänningsfaktorn. jag ber om ursäkt för att jag inte tillät att mina vänner läste den då, men jag försöker återupprätta det genom att de får läsa den nu.du är fenomenal med orden och jag får inspiration av dig. du gör skillnad.

2009-03-09 @ 14:33:04
URL: http://mysilentviolence.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0