Mormor

Mormor är min hjältinna, min förebild, min "så ska jag bli när jag blir gammal", min oerhört vidsynta, intelligenta och snälla mammas mamma.

Hon har haft alla förutsättningar för att bli bitter. Men icke. Hon har alltid sett positivt på livet och människorna. Alltid varit generös - också när hon själv haft det oerhört kämpigt.

TBC i ungdomen. Cancer i båda brösten. Cancer i halsen. En svår tarmsjukdom som nästan tog kål på henne när mamma var liten, och som gjorde henne sängliggande på sjukhus i Flera År.

Inte bitter, som sagt.

Nu är hon åttioåtta år gammal. Oerhört trött i kroppen. Har svårt att höra, svårt att minnas, svårt att röra sig. Livet kretsar kring måltider, sömn och eventuella besök. Morfar är ständigt vid hennes sida - han är nittio år och pigg som en nötkärna.

Ja, hon är en vacker blomma som långsamt tappar kraft. Men ansiktet är ungt, och ögonen. Hon blixtrat till ibland, och all glädje och värme hon alltid haft, tränger igenom det där trötta åldrade skalet.

Jag ville bara berätta om henne. Eftersom hon är så vacker.


Kommentarer
Postat av: Olivia

Fint

2009-01-07 @ 22:12:58
Postat av: Charlotte

Tack för din berättelse. Jag känner igen den väl, min mormors syster är likadan och jag skulle kunna berätta nästan samma sak som du. Hon hade haft ett eländigt liv men var inte det minsta bitter. Hon hade världens mest smittande skratt, reste runt i världen och gav sig in i galna projekt. Orkanen Gudrun slängde in henne i en buske för mormors syster fick för sig att hon skulle gå till kyrkan trots ovädret. Sedan undanhöll hon det här för mormor för hon visste att hon skulle få bannor. Som ett litet barn var hon ibland. Helt underbar.Tack än en gång för berättelsen om din mormor. Det är inspirerande att läsa om sådana människor. Lycka till med allt.

2009-01-08 @ 17:26:16
URL: http://scalott.wordpress.com/
Postat av: Frida

Jag är historielärare och jag intervjuade min farmor och skrev en B-uppsats om henne under min utbildning. Det är verkligen en skatt att ha inspelade intervjuer och hennes nedskriva livshistoria. Jag försöker göra samma sak med mina elever, dvs ge dem i uppgift att intervjua en släkting och skriva ner deras livshistoria. Det är verkligen något jag kan rekommendera.

Kram Frida

http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/

2009-01-10 @ 19:34:04
URL: http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/
Postat av: Johanna

Min mamma håller på och intervjuar både mormor och morfar, om deras liv, så det kommer jag också ha glädje av.För mig är varje människas liv en roman!

2009-01-11 @ 10:23:43
Postat av: The Christmas Spirit

Hej igen! Jag tyckte "Landet med de tusen namnen" var väldigt fin, skrev några rader om den i min blogg:http://bokcirklar.se/blog/view/3923/

2009-01-11 @ 20:03:28
Postat av: märtakajsa

Fint :-)Min mormor är min bästa vän. En riktig klippa.

2009-01-14 @ 01:54:38
URL: http://minalivshistorier.blogspot.com
Postat av: Johanna

Till Christmis Spirit: Jag tror att ungdomsromanen "Janis den Magnifika" som kommer nu i mars kan vara lite det du "söker". Det är på många sätt en ljus bok, om en stark tjej - även om hon också är oerhört grubblig och just när berättelsen utspelas, har varit med om en stor förlust. Well... Testa den såsmåningom, så får du ge mig en liten recension, eller feedback, sedan. Jag är f.ö. glad att jag hittat en ny "nisch", ungdomsromanen, där jag kan fortsätta vräka ur mig alla tonårsgrubblerier, "vad ska jag bli när jag blir stor, vad är meningen med allt, vart ska jag ta väge med mitt liv" - osv, utan att recensenterna kan kritisera mig för att jag ännu inte vuxit upp!

2009-01-14 @ 08:56:44
Postat av: The Christmas Spirit

Haha, ja, jag förstår att du är nöjd med den nischen. Man hittar sina sätt att bejaka att man fortfarande är lite tonårig, och kombinera det med att vara vuxen. Jag är (delvis) 17 år till sinnet - mer 17 år nu än jag var när jag var 17. Men nu är allt inbäddat i en skön ålderstrygghet.Jag gillar "Janis den Magnifika" redan. Hade den faktiskt redan på min bevakningslista, ser fram emot att läsa den, och lovar att återkomma med feedback. Att Janis är grubblig förväntar jag mig - annars vore det ingen riktig Johanna Nilsson-bok. ;)Det där med hur ljus en bok är, har mest att göra med hur ljust berättandet är, tycker jag. En bok kan handla om sorgliga saker men ändå vara ljus. Som "Landet med de tusen namnen" (även om den inte bara handlade om sorgliga saker).Jag brukar tänka på "Rebell" och "Ela" som de första delarna av en ännu ofullbordad trilogi, en mer eller mindre självbiografisk trilogi om dig som vuxen, och föreställer mig att en dag, när tiden är mogen, så kommer den tredje boken (där huvudpersonen antagligen lever radhusliv). (Jag menar inte att du avsett böckerna som delar av en trilogi, men jag ser dem så.)

2009-01-15 @ 00:09:50
Postat av: Sanna

Hej Johanna!

Jag läste en intervju om dig kring din debutbok och jag gillar din kaxiga och självsäkra stil.

Du skulle inte kunna höra av dig till mig angående ett bokprojekt som jag håller på med tillsammans med flera andra författare?

Hör av dig till min mailadress så presenterar jag min idé.

Kram!

Sanna Juhlin

www.susanne.juhlin@hotmail.com

Min hemsida;

www.sannajuhlin.webgain.se

2009-01-15 @ 13:36:54
URL: http://www.sannamarie.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0