Byta perspektiv

Bara detta lilla jag gjorde sent igår kväll: flyttade skrivbordet så att jag numer sitter med fönstret till vänster om mig och rummet framför mig. Tidigare hade jag ryggen mot rummet, och det var någonting som då gjorde att jag ogärna satt vid skrivbordet och jobbade. Istället har det varit fåtöljen och sängen och köksbordet, som blivit min arbetsplats. Men nu sitter jag här, med en märklig frihetskänsla över mig - ni vet, sådär som när man blickar ut över havet och åtminstone för ett kort ögonblick får för sig att allt, precis ALLT, är möjligt.

Jag är en vanemänniska. Samma promenadväg, samma plats vid matbordet, samma matvanor, samma favoritskådisar och heliga tevetider och favoritförfattare och så vidare och vidare i en trygg, men lite tråkig, evighet...  

Men jag vill verkligen bryta det. För att bara sätta sig på en ny plats, exempelvis vid matbordet, gör att man får en ny vy framför sig. Man kanske upptäcker någonting man inte skådat förut. Man ruskar om, lite grann, hajar till, tänker: varför har jag inte gjort det här förut?

Imorgon ska jag gå en annan promenadväg. Kanske kila in på den där smala stigen, i skogen, och se vad som finns, djupt inne bland träddungarna.

Kommentarer
Postat av: jmf

ibland är det det lilla enkla som gör mest skillnad :)

skriver du dina romaner direkt i datorn eller på papper först, eller kombinerat?

2009-07-08 @ 16:48:26
Postat av: Johanna

jmf: Jag skriver ner idéer mm i en anteckningsbok jag alltid har med mig, men själva texten skriver jag direkt i datorn. Jag printar dock ut varje kapitel jag skriver, direkt, och sedan sitter jag och redigerar för hand, gör bredvidanteckningar mm.

2009-07-08 @ 17:16:04
Postat av: jmf

ok :) det är mycket lättare att upptäcka saker när man ser det på papper istället för på datorn, tycker jag.

har du någon gång gått någon skrivarkurs eller liknande? och oavsett - vad tror/tycker du om såna?

2009-07-09 @ 16:25:51
Postat av: Johanna

Jag gick en kurs i Skapande Svenska på Uppsala universitet, år 1993 tror jag. Bra kurs, på en termin, det var nyttigt för mig. Skrivarkurser kan vara bra på många sätt, inte minst därför att man ges tid att verkligen sitta ner, på heltid, med sina texter, men viktigast av allt är ändå att man går sin egen väg, också i skrivandet, och inte låter sig dras in i någon mall som lärare och kursare tycker att man bör skriva i.

2009-07-09 @ 17:30:49
Postat av: Frida

Jag snubblade in här av en slump när jag lyckades slita mig från boken jag håller på att läsa. Hoppas verkligen att det är rätt Johanna Nilsson bara! Om så är fallet och du skrivit "SOS från mänskligheten" vill jag bara passa på att ösa allt beröm jag har över dig. Romanen (som jag har ca 50 sidor kvar i, tack och lov!) är den bästa läsupplevelse jag haft på två år! Jag läser mängder med böcker, men mycket få berör mig så som din har gjort, och detta innan den ens är utläst!Tack Tack Tack för en alldeles fantastisk roman som jag kommer behålla i bokhyllan i tid och evighet!Frida,

Litteraturvetenskapsstudent, Härnösand.

2009-07-10 @ 17:49:25
Postat av: Johanna

Hej Frida! Tack för beröm! Ja, det är jag som har skrivit SOS-romanen. Må gott i sommarvärmen&regnet! Johanna

2009-07-11 @ 11:26:09
Postat av: lollo

varför inte byta design på bloggen? välja en annan template. det gjorde jag och kände mig som en annan tuffare människa pga de tuffare färgerna :=)

2009-07-24 @ 22:50:01
URL: http://livinglollo.blogg.se/
Postat av: Johanna

Bra idé Lollo, jag ska kolla på alternativen!

2009-07-25 @ 10:09:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0