Över-kreativ

Ledsen för mitt frånfälle här på bloggen, men jag har kommit att uppslukas helt av ett nytt romanprojekt. Nyligen lade jag sista handen på förra romanen, och egentligen borde jag ta en paus nu, semester (fast jag har aldrig klarat av att ta semester, det går liksom inte när hjärnan hela tiden scannar av omgivningen, ser en fet roman i varje människa som jag möter) - men så blev det inte, vilket beror på att jag är hopplöst över-kreativ just nu. Det känns som om jag rusar fram, med vinden i ryggen, jag småsnubblar, men håller mig hela tiden på benen, jag är utmattad, men förmår mig inte till att stanna, rädd att flowet ska avbrytas, dö.

Jag önskar ibland att det fanns en Kreativitets-pausknapp som jag kunde trycka på ibland, när jag vill ägna mig åt Livet.

Livet - Berättelsen Om Johanna - tar jag tyvärr inte på lika stort allvar som mina romaner. Antagligen därför att det är mycket svårare att leva i verkligheten än i fantasin. I fantasins värld kan jag ju styra skeendet, bli älskad av dem jag vill bli älskad av, slippa undan dem jag inte orkar med. Jag kan leva ut allt som jag inte vågar leva ut i verkligheten. Jag kan träffa alla jag vill träffa.Men med mig från Verkligheten har jag en bild: På väg hem från gymmet igår förmiddags, fick jag syn på den där lille pojken igen, med det blonda, nästan vita håret, och en rund liten kropp som får mina annars djupt dolda moderskänslor att trippa fram. Han hade något i handen, och när jag gick förbi tittade han upp mot mig, med ett ansikte som strålade av lycka, och sa:
- Titta här.
Det låg en liten snigel i hans handflata. Jag sa att den var fin, jättefin, och frågade om han inte skulle ge den ett namn. Jo, klart han skulle. Sedan log han mot mig igen och det var som om hans själ strömmade in i mig och sopade bort allt vad tvivel hette, rörande vitsen med min existens. För ett kort ögonblick var umgänget med den där lilla pojken vitsen med min existens. Och det var helt tillräckligt, jag kunde inte önska mig något mer.

Kommentarer
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

åh, vilken fin berättelse om den lilla pojken! kan du inte skriva en bok om honom också? den skulle jag läsa (fast det är klart, jag läser ju allt av dig så det säger inte så mycket!).

Det är nog våren som gör en över-kreativ för jag är likadan. Nu ska snart den första romanen skickas in. Läskigt. Blev du utgiven med din första roman (den första du skickade till förlag)?

2009-06-01 @ 23:46:10
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Skogstrollet

Ja, nog är livet bra underligt ibland! Att ett möte kan bli så avgörande och kännas så betydelsefullt.Så skön berättelse!Var glad om du kan ägna dig åt din kreativitet, som du verkar ha just nu. Jag har det också, men vi håller på att renovera badrummet! Suck!

2009-06-02 @ 00:16:44
URL: http://skogstrollettycker.blogspot.com
Postat av: Johanna

Jessica: Jag hade skrivit en mängd manus, som jag fått nej från olika förlag för. Men "Hon går genom tavlan, ut ur bilden" prickade rätt på en gång. Dock var jag oerhört ung och väldigt naiv, när jag skickade in de manus som ej fick ok. Jag trodde nog att jag var mer "färdig" som författare än jag var. Lycka till! Vilket förlag skickar du till.

Skogstrollet: Lycka till med badrummet - sätt på lite skön musik när du håller på och försök tänka på slutresultatet.

2009-06-02 @ 10:24:36
Postat av: Cliffrocker

Rakt upp och ner ärligt och fint och rörande. När man läser vad du skriver förstår man hur svältfödd man är på sådant i dagens kalla klimat med mer yta än innehåll. Men då och då blänker tillvaron till och det är värt allt det andra slitet och alla de möten där man inte kan eller vågar vara sig sjäv. Jag älskar litteraturen men aldrig att den kan fånga allt vad livet är. Den bästa litteraturen handlar ändå om precis det du beskriver: de där mötena, de där ögonblicken.

2009-06-03 @ 23:57:04
Postat av: Jessica (ord och inga visor)

Johanna: Ojdå, det kunde man faktiskt inte tro! tror alltid att mina favvoförfattare förstås har blivit utgivna på första försöket. Men så kanske det inte alltid är alltså... Jag tänkte skicka till W&W, Albert bonniers, modernista och något mer, men tänkte börja försöka hålla mig till de stora förlagen. Snart dags, sommarens väntan kommer nog bli lång...!

2009-06-04 @ 22:35:27
URL: http://www.ordochingavisor.se
Postat av: Jessica

Det är mycket vanligt att etablerade författare har fått nej, också efter att de debuterat. Det är bara något det inte pratas om.

Jag skulle råda dig att skicka manus till ett förlag i taget, folk i branschen pratar med varandra och det kan bli sura miner om det visar sig att flera förlag har samma manus. Skriv även ett personligt brev, och säg också gärna att du är öppen för synpunkter på manus och kan tänka dig att arbeta om. Fö skulle jag rek. Norstedts också, det är rätt trångt i porten nu, hos Bonniers.

2009-06-05 @ 11:38:00
Postat av: Jessica

okej, tack så hemskt mycket för tipsen. Jag ska använda mig av dem och sedan hålla tummar och tår (och samtidigt börja på nästa projekt, skriva kan man ju inte sluta med). Ha en fin helg!

2009-06-05 @ 23:27:32
URL: http://ordochingavisor.se
Postat av: jmf

ibland önskar jag att jag hade med fantasi. eller åtminstone kom-ihåg vad gäller fantasin. kan gå på stan eller i skogen, var som helst, och få ett bra uppslag och spinna vidare i tanken. så kommer man hem för att sätta sig och få ner tankarna. och plötsligt tar det bara stopp. då känns det motigt. hur gör du när det tar stopp?upplyftande att läsa om ditt möte med pojken. att det kändes som meningen med din existens. så härligt, så befriande att det inte måste handla om så gigantiska saker. det är det lilla oväntade som oftast betyder mest!för övrigt tycker jag om din blogg väldigt mycket!(kanske redan har sagt detta, men säger det isåfall igen.) för att den är så du. även fast jag inte vet så mycket om dig, känns den ärlig, och det är skönt att läsa en sån, okonstlad, blogg av någon som ändå är så pass stor som du är! tack! :)

2009-06-12 @ 23:13:42
Postat av: Johanna

Jmf: Åh, jag känner mig inte särskilt "stor". Jag är bara jag, och min blogg är mina tankar, mina fantasier, drömmar, mina nojor, min ångest, min kärlek, min längtan, osv.Tips: ta alltid med dig papper och penna, vart du än ska. Det behöver inte vara tungt. Några post-it-lappar i fickan, en avgnagd gammal blyertspenna. Jag känner mig ruskigt otrygg om jag inte har papper och penna på mig, även om jag iof brukar komma ihåg de idéer jag får, men det händer förstås också mig att jag glömmer och då är det skönt att kunna skriva ner det. Alt. så kan du prata in på t.ex. mobilen eller om du har en mini-bandspelare eller ngt att ha med överallt. Också i skogen, under joggingrundan... dit jag fö ska nu.

2009-06-13 @ 11:43:04
Postat av: jmf

:) det är nog det som är grejen - att du står med fötterna på jorden!jag har alltid papper och penna med mig, eller som du säger telefonen. det är ett mycket bra tips!

jag brukar skriva ner det jag kommer på, men sen när jag väl kommer hem och tänker att jag ska spinna vidare, då tar det stopp. känslan har blivit en annan eller att formuleringarna helt enkelt inte vill bli bra.hur mycket brukar du bearbeta det du skriver? kanske svårt att svara på, men på ett ungefär :)

2009-06-13 @ 15:18:06
Postat av: Johanna

Det är olika från bok till bok, hur mycket jag bearbetar. Vissa romaner utgår i princip helt från min fantasi eller saker jag upplevt själv, då behöver jag inte göra någon direkt research, och då flyter språket också lättare. Andra böcker måste jag arbeta mer med, för att inte göra bort mig vad gäller fakta, osv. Sen är jag lite väl snabb ibland när jag skriver och när jag varit alldeles för ivrig, så kan det hända att jag får skriva om vissa stycken, samt flytta runt ganska mycket i romanen. Men generellt skriver jag nog om väldigt lite, jämfört med många andra författare. Men det kanske ändrar sig framöver, vi får se.

2009-06-13 @ 23:02:09
Postat av: jmf

:) det är väldigt roligt att du delar med dig om hur du gör när du skriver! tack!och så en sista fråga för nu: vad anser du när det gäller att skicka in till förlag: som Jessica skrev ovanför, att det är bäst att skicka in till ETT förlag i taget, eller tycker du att man kan skicka till flera på en gång?!

2009-06-14 @ 12:29:15
Postat av: Johanna

Det är bäst att skicka till ett förlag i taget, även om det förstås tar väldigt mycket mer tid. Alla förlag vill ha ensamrätt på ett manus, råkar de höra att manus ligger hos flera förlag, kan det ligga dig i fatet. Å andra sidan så kanske de börjar tävla om manuset. Men det händer tyvärr sällan. Så ja, ett förlag i taget är min rek. just nu.

2009-06-14 @ 15:02:30
Postat av: Askungen

När vet man att man är född till författare?

2009-06-15 @ 07:02:30
URL: http://www.metrobloggen.se/askungen
Postat av: Johanna

Askungen: Jag tror inte att man är född till att bli en enda sak, själv hade jag kunnat bli forskare, pianist, skådis - det handlar mycket om tajming, när jag började skriva mer på allvar så var det under en tid i livet då jag behövde det, och sedan blev jag "fast". Hade jag ägnat mig mer åt musik just då, eller något annat, så hade livet kanske tagit en annan väg. Men nu blev orden mitt allt och idag kan jag inte tänka mig ett liv utan orden, romanerna. Men när det börjar kännas som att någonting fattas dig, när du inte får skriva varje dag, då är du nog född till författare. Det är en svår fråga du ställer och jag tror att svaret är ganska olika för alla författare, men jag hoppas att du förstår lite grann vad jag menar.

2009-06-15 @ 19:32:18
Postat av: jmf

åkte från stenhagen in mot centrum idag, och tittade bort mot eriksberg och kom att tänka på hågadalen som fick mig att tänka på dig, genom en viss bok. och så kom jag på frågan: hur sätter du namn på dina böcker?

2009-06-16 @ 20:50:37
Postat av: anna

Man ska inte förhindra sin kreativitet, kommer den så ska man hänge sig åt den, kreativiteten kan man inte boka in i kallendern.

puss på dig!ps. Jag har recenserat två av dina böcker på min blogg, och jag har tagit texter från böckerna i samband med recensionerna, och jag vet inte riktigt om det är lagligt, fast å andra sidan bryr jag mig inte så mycket om lagen, mer om vad du tycker. säg till om du vill att jag ska ta bort dina ord. ds

2009-06-22 @ 14:07:24
URL: http://thebibledidntmentionus.blogspot.com
Postat av: Johanna

jfm: íbland har jag titeln innan jag börjar skriva, ibland bara "poppar" den upp, när jag gör något helt annat än just skriver, t.ex. är ute och cyklar eller står och diskar.

Anna: Det är ok, vid recension, om du hänvisar till källan, att ha med text. Men jättelånga textutdrag måste man få lov om att publicera först, pga upphovsrättslagen. Men jag är säker på att det är ok, med det du gjort. Kram!

2009-06-23 @ 10:18:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0