Rampfeber

Jag ska till ett bibliotek imorgon kväll och prata. Ni vet, ett vanligt författarbesök. Jag berättar lite om mitt skrivande och läser ur mina böcker, främst ur den senaste, men jag anpassar mig också till publiken - ibland i förväg, om jag vet på ett ungefär vilka som kommer, ibland medan jag står och pratar.

Och jag har ett nervöst fladder i magen. Fast jag inte ens behöver resa särskilt långt den här gången (det är biblioteket i Bergshamra här i Stockholm) - annars är det resorna jag av någon anledning är nervös inför, alltså resorna dit, inte hem.
Jag borde ha vant mig nu, efter så många års kuskande till både små och stora bibliotek och skolor och scener. Men nej. Ständigt det där nästan på illamåendet dagen innan. Jag vill gömma mig under täcket. Sova, slippa. Fast jag för det mesta tycker att det är kul att stå och prata, när jag väl är på plats. Fast jag vet att så fort jag börjat prata så släpper nervositeten, illamåendet och ångesten. Men ändå. Jag kan inte göra något alls åt denna känsla av... olust.

Men imorgon kväll, när jag kommer hem framåt åtta, halv nio, då kommer jag iallafall att känna mig stolt över att jag gjorde det, att jag inte smet undan, att jag trotsar rädslan och ångesten, att jag ställer mig framför en publik och pratar (egentligen är det ett helt annat yrke, att föreläsa, än att sitta mol allena och skriva, jag har inte ett jobb, utan två) och att jag klarar av det.

Go girl! tänker jag inombords. Och låtsas att jag egentligen är jädrans stark, jag har bara inte riktigt fattat det än.

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Klart du är stark! Go girl!

2009-03-11 @ 20:44:45
URL: http://skrivarmamma.blogspot.com/
Postat av: jmf

hoppas kvällen går bra! :)

2009-03-12 @ 14:36:13
Postat av: elin med intervjun

tänk så underbart om jag hade salgit upp tidningen och löst att "johanna nilsson kommer till ystad och föreläser"

då hade jag allt blivit en glad och sprallig tjej!Kram!

2009-03-12 @ 17:03:30
URL: http://elinwahlgren91.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag var i Bergshamra o lyssnade o du gjorde det så bra o intressant! Ser fram emot nästa bok för vuxna men lovar att även läsa boken om Janis!

2009-03-12 @ 20:58:30
Postat av: Barbro Bäcklund

Så skönt att se att även en van föreläsare kan drabbas av ångest för att stå inför andra och prata.Åh, men jag skulle ändå ha behövt lite av din vana när jag ska föreläsa för första gången, under ett författarmöte i början av maj. I Ånge.

Jag har aldrig gjort det förut, tänka sig lilla jag bland en massa etablerade författare som kanske ser det här med att prata inför andra, är som vilken dag som helst för dem.

Nej, jag vill inte tänka på det redan nu!Hur planerar du, vad anväder du för knep? Åh, det är så mycket jag vill veta.

2009-03-13 @ 00:27:12
URL: http://skogstrollettycker.blogspot.com
Postat av: ina

jag hoppas kvällen gick bra! kommer du till göteborg någon gång på författarbesök, jag skulle jättegärna vilja höra dig!

2009-03-17 @ 22:10:58
URL: http://winterbarn.blogg.se/
Postat av: Johanna

Ina: Jag ska till Göteborg imorgon, den 18:e. Kl. 14.00 har jag en aulaföreläsning på L M Engströms gymnasium. Inte vet jag om du kan få komma med och lyssna, om du ens har tid (är med lite kort varsel), men... Annars blir det säkert någon annan gång.

Barbro: Jag ska snart försöka ge dig några "tips" - är lite dålig på att svara här ibland. Det kommer!

2009-03-18 @ 00:19:17
Postat av: DJ Kju

Ser verkligen fram emot ditt besök på Västerhöjdsgymnasiet om 2 veckor! Kom väl förberedd och bli ej sjuk för då blir jag sjukt besviken!

2009-03-18 @ 13:38:30
Postat av: The Springtime Spirit

I kväll har jag läst ut din nya bok. Vad bra den var (förstås). En roadmovie (roadroman). Snudd på en vuxenroman.Gillade exempelvis formuleringen att hon skulle vilja gömma sig "i en paus, inom en parentes", och kapitlet med den 83-åriga kvinnan. Det inledande kapitlet i "Janis" tycker jag är en av de starkaste inledningar du skrivit.Boken hade, skulle man kunna säga, en Emeliehalva och en Jimhalva (som du sammanfogar på ett snyggt sätt i sista kapitlet). Jag hade föredragit två Emeliehalvor. Tyckte det blev för mycket Jim, att Emeliehändelserna kom lite i skymundan i andra halvan.En väldigt samtida bok (samtida ämnen), och samtidigt en klassisk roadmovieberättelse.Vårsol och att läsa i en ny bok av dig - härligare än så kan en dag i mars inte bli!

2009-03-18 @ 21:55:58
Postat av: Johanna

Tack! - The Springtime Spirit. Jag hoppas att fler tycker som du. Jim-delen... Ja, jag har ju själv alltid varit svag för gitarrspelande och lite trasiga grabbar... Det finns fler sådana unga män i några av mina böcker, Finn i Rebell med frusna fötter (fast han spelar inte gitarr) t.ex. och Måns i De i utkanten älskande. Så det är väl därför...

2009-03-19 @ 00:36:41
Postat av: amy

Hej Johanna! Jag tänkte mest bara säga att jag verkligen gillar dina böcker och håller på att läsa "Hon går genom tavlan, ut ur bilden" för typ 40:e gången nu. Den är min favorit hittills.Tänkte också fråga en sak, om det är okej att jag länkar till din blogg från min?Ta hand om dig! Fortsätt definitivt skriva! Längtar tills jag inhandlar "Janis den magnifika"!kram!

// amy

2009-03-20 @ 21:24:44
URL: http://blackpagesofmydiary.blogspot.com
Postat av: Johanna

Amy, visst får du länka till min blogg. Tack för värmande ord!

2009-03-21 @ 14:16:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0