Nickar till...

...framför datorn lite då och då. Sitter med den feta luntan och stryker, stryker, stryker. Så många onödiga ord - varifrån kom de? Så mycket förklarande av känslor - som är jag rädd att läsaren inte ska begripa själv. Nej, det går inte! Gestaltning ska det vara. Inga övertydligheter. Inget långrandigt förklarande av "därför känner huvudpersonen såhär".

Måste våga förlita mig på de rena, enkla meningarna. Känslor uttryckta i handling. Inte enbart handling, förstås, men lite mer så iallafall. Jag avskyr själv när andra författare behandlar mig som en liten unge som inte kan tolka saker på egen hand, utan ständigt behöver ett facit.

Trött, trött, trött. Mosad hjärna, känns det som. Måste göra ingenting snart. Vad som nu menas med ingenting. Men typ, dagdriveri. Lättja. Dock brukar jag tröttna på det rätt snart. En dag, kanske två, sedan är jag så rastlös att jag vill krossa allt krossbart här hemma. Och så måste jag börja på något nytt, för att tämja rastlösheten, oron, ångesten... Börjar skriva igen, fast jag inte är redo att skriva. Och så blir hjärnan överbelastad och så bryter jag ihop en liten stund, och så fortsätter det på detta sätt... Vad göra - när man inte ens kan ta semester utan att bli rastlös? Jag begriper inte hur andra står ut, där de ligger på en playa, eller sitter och mediterar, eller bara är liksom. Bara är.

Hur ska en så rastlös människa som jag bara kunna "vara"?

Nu, pappersbuntarna... Är så trött på dem. Vill skriva något nytt ju. Hela tiden något nytt. Kan aldrig luta mig bakåt och vara nöjd med det jag gjort. Inte ens samma dag som jag skrivit klart något.

Jag tror att jag lider av någon slags överkänslighet mot livet. Och överkänslighet mot stillhet. Samtidigt som jag söker just stillhet. Men jag antar att jag får finna stillheten i något som rör sig, som är på väg, utan att för den skull dränera mig på all kraft...

Dock: snart iväg till gymmet för ett "shape"-pass. Brukar känna mig mosad, fysiskt, efteråt. Och lite lugnare i skallen.
Kommentarer
Postat av: Anna

Hur tjock är din lunta? Så nyfiken på hur många A4-sidor en roman kan vara på:) Du kanske bara kan slänga in ett kort svar här i dina kommentarer?

2009-10-14 @ 11:54:44
Postat av: Johanna

Just nu är den ca 180 A4-sidor (blir ca 300 s i tryckt format). De flesta av mina romaner har hamnat där i kring. Antal A4 beror förstås också på typsnitt, radavstånd mm.

2009-10-14 @ 12:28:00
Postat av: Sara

Stillhet. Det enda jag tycks klara av. Därför är jag sjukskriven. Fast rastlösheten, oron och ångesten sliter i mig också. Jag tror att det är därför jag älskar att åka tåg. Man är på väg, men ändå fri från kraven. Du kanske också mår bra av tåg?Inatt drömde jag att jag var på en föreläsning med/av dig. Det var mycket intressant, fast jag tyckte att alla i publiken missuppfattade dig. Precis som om jag skulle vara den enda som förstår. Det är ju både egocentriskt och skrattretande, men drömmar är ju drömmar.

2009-10-15 @ 09:24:03
URL: http://ettheltliv.blogg.se/
Postat av: Anna

Tack för svaret:) intressant att veta. Får jag fråga vad du använder för typsnitt teckenavstånd osv? Själv har jag läst något om att det även måste vara indrag från vänster, har du det?

2009-10-15 @ 10:09:53
Postat av: Johanna

Jag har Times new roman som typsnitt. 12 punkter. 1,5 i radavstånd. Jag har ett litet indrag till vänster. Men det där kan man leka med. Egentligen finns inga regler. Men ska du skicka manus till ett förlag, så är det förstås en fördel om texten är läsvänlig, inte för komprimerad mm.

2009-10-15 @ 12:18:38
Postat av: Ika

En tanke - kanske kan man koppla av och rensa hjärnan genom att göra något alldeles annat, som helst inte ska vara så prestationsinriktat.

2009-10-15 @ 21:36:27
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Sabrina

Hej! Jag skulle jättegärna vilja prata med dig om ett text jag skriver för min svenska-kurs i skolan. Jag går tredje året på International Baccaulaureate linjen och ska skriva en kreativ text baserad på "Hon går ut..". Idéen är att 'härma' din stil och göra något eget av det---jag gör ett epilog av sorts, som beskriver Hannas väg ut (literally, ut ur sjukhuset). Skulle väldigt gärna ha råd etc. från dig. Tack!

2009-10-19 @ 17:24:11
URL: http://attendez.blogg.se/
Postat av: Johanna

Sabrina: Vad roligt att du skriver utifrån min bok. Tyvärr kan jag dock inte hjälpa dig med ditt arbete. Jag har helt enkelt inte tid. Dessutom ligger just den boken så långt tillbaka i tiden för mig att jag språkligt inte kan sätta mig in i det igen.

2009-10-19 @ 17:53:13
Postat av: Anna

Hej igen Johanna!

Ytterligare en fråga om det här "tekniska".

Delar du upp allt i kapitel och har du sidbrytningar i det manus du skickar in till förlaget?

Tack igen för svaren, hoppas det går bra med din korrekturläsning!

2009-10-21 @ 22:45:25
Postat av: Johanna

Anna: Hej. Ledsen för sent svar. Har varit uppslukad av manuset. Men ja, jag delar upp i kapitel och har sidbrytning efter varje kapitel.Lycka till!

2009-11-01 @ 12:54:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0