Ensamdag

Lördag efter barnveckan. Maken på jobbet (restaurangfolk: helgernas och nätternas folk) och barnen hos sin mamma. Jag och huset är ensamma nu. Det är så tyst här, så oerhört tyst. Lugn flyter in i mig, men också lite saknad. Jag har vant mig vid att ha dem kring mig. Barnen. Som inte är mina, men som ändå är det på något sätt. Barnen. Födda av en annan kvinna, men ibland känns det som om de skulle kunnat komma ur mig. Särskilt flickan, ja, särskilt flickan. Hyperkänslig och med vild fantasi. Snabba humörsvängningar - antingen en stor sol som skuttar, eller en gråt som aldrig vill ta slut. Eller vrede, ja ibland vrede som kommer från den lilla kroppen. Och så ett eget språk som blommar ur hennes mun. Pappiplutt (om sin far). Johannis&Johanniplutt (om mig). Godig krämighet (spagetti carbonara). Jag vill ha någonting mm... och ää... (vill ha sötsaker). Ovacker och Oful och Obra. Och så vidare. Jag ska ta och skriva en Vanessa-ordlista en dag.

Ett tag gick det inte alls för mig att vara styvmamma. Jag orkade inte med ansvaret. Orkade inte med avundsjukan som jag kände över att alltid komma i andra hand. För det gör man som styvmamma. Den Riktiga Modern är alltid viktigare för barnen. Alltid. Dessutom var jag mitt uppe i en gigantisk livskris (inklusive en depression) som jag först nu kan förstå och hantera.

Men nu? Ja, det går. Inte alltid strålande. Inte alltid smärtfritt. Men det går. Och jag märker att jag tycker om det. Att leka mamma lite grann. "Det är för att du vill känna dig mammig som du tjatar på oss" sa Vanessa en gång efter en lång utläggning från min sida om vikten av att borsta tänderna ordentligt varje dag.

Att vilja vara lite mammig. Att vilja ta hand om. Ja, det är rätt mysigt ibland. Bara jag får mina ensamdagar emellanåt. Som idag.
Kommentarer
Postat av: bytet

Jag tycker så oerhört mycket om de vardagliga betraktelserna du gör i din blogg. När du bjuder på ditt liv på ett odramatiskt och omaskerat sätt. Hur det normala alltid är individuellt och ändå är okej. Att man kan hantera det.

2010-01-23 @ 17:19:18
URL: http://stambyte.blogspot.com
Postat av: GELICA <3

Söt blogg , fin design ! :) Kraaaaam

2010-01-23 @ 21:21:07
URL: http://angelicakjellen.blogg.se/
Postat av: regina

Läser just nu Sos till mänskligheten. Gillar den mycket.

2010-01-23 @ 22:37:46
URL: http://regni.bloggplatsen.se
Postat av: Amanda

Jag vill bara tacka för alla dina fantastiska böcker (jag har läst alla utom böckerna du gav ut i samarbete med Rädda barnen + Landet med de tusen namnen, men det är bra att ha något kvar också).Du är utan tvekan Sveriges bästa författare! Om du inte redan läst något av Nina Bouraoui borde du göra det. "Mina onda tankar" är nog min favorit. Ert sätt att skriva påminner rätt mycket om varandra, man vill nästan krypa in bland orden och önskar att sidorna aldrig ska ta slut.

2010-01-28 @ 13:32:23
Postat av: Johanna

Tack Amanda - vad glad jag blir!

2010-01-28 @ 14:35:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0