Han då? Hans rättigheter?

Jag blir bara så arg.
Började läsa Pelle Filipssons bok "Den vackraste gåvan" sent igår kväll.
Och jag förstår bara inte.
Förstår inte kvinnan som sa att "Det behövs inte, du kan komma i mej" när han skulle gå och hämta en kondom. Förstår henne inte.
"Jag trodde att jag hade en säker period" sa hon senare när graviditetstestet visade positivt och hon omedelbart deklarerade att "Abort är inget alternativ, bara så du vet".
Hur kan man tvinga någon att bli pappa mot hans egen vilja?
Det är som att tvinga en kvinna, som blivit gravid av en våldtäkt, att föda barnet och sedan ta hand om det i en sisådär tjugo år.
Om en kvinna blir gravid och pappan absolut inte vill ha barnet, då anser jag att hon ska ta allt ansvar för barnet. Också ansvaret att såsmåningom berätta för barnet att jag gjorde det här fast din pappa inte ville det.
Så orättvist mot mannen.
Så orättvist mot barnet.
Kvinnan då? Kvinnan vars biologiska klocka tickade så högt och snabbt?
Nej, hon kan inte tvingas att genomgå en abort.
Men hon måste också ta ansvar gentemot den person hon "gjort" barnet ihop med.

Det har diskuterats om Pelles rätt att skriva den här boken. Med tanke just på barnet.
Det är svårt. Mycket svårt.
Pelle har rätt till sin historia. Och han berättar inte bara för sin egen skull, utan också för alla andras, som befinner sig i samma situation som han.
Barnet?
Är barnet bara ett stackars offer?
Ja, det måste man väl säga.
Hur väga Pelles rätt till sin historia, gentemot barnets rätt att slippa bli utkastad i offentligheten som "en oönskad"?
Så oändligt svårt.
I intervjuer har Pelle sagt att han har pratat mycket noga med barnet. Försökt förklara. Och att han inte direkt gav ut boken i en handvändning. Han funderade länge, länge... Tvekade. Men gjorde det till slut.
Jag tycker att det är modigt.
Om det är rätt?
På sätt och vis rätt, ja. På många sätt rätt.
Ändå: Barnet då?
Den frågan hänger kvar i mig, som en smärta. Jag antar att det är samma sak för Pelle.


Kommentarer
Postat av: Pavel

Jag tycker att Ni har rätt. Det är svårt att förstå människor ibland, framför allt deras lättsinne:)2010-03-21 @ 15:36:09
Postat av: Johanna

Vilken vacker blogg. Mycket läsvärd! :)http://madebyjohannalarsson.blogspot.com

2010-03-21 @ 18:13:16
URL: http://madebyjohannalarsson.blogspot.com
Postat av: Lisa I

Det här ÄR en svår fråga, och känslig. Men vi får inte sky de svåra och känsliga frågorna. Pelle har givetvis rätt till sin historia, och rätt att berätta den. Jag skulle gissa att det inte är så ovanligt att just detta sker: en kille luras att bli pappa av en tjej som säger att hon äter p-piller eller är säker. Ibland är det ren dumhet från hennes sida, ibland är det planerat. Och visst kan man tycka att Pelle, eller andra killar/män, ska ta sitt ansvar och alltid skydda sig, eller annars ta ansvaret för ett eventuellt barn, men ibland är det inte riktigt så svartvitt. Jag vet män som blivit lurade att bli pappor på det här sättet, och även om de är medvetna om hur idiotiskt det var att inte skydda sig, så är det tjejerna som lurar dem som framstår i sämst dager. Jag säger inget om att man som kvinna ser till att bli med barn utan mannens godkännande, men då kanske man inte ska tvinga mannen ifråga att bli förälder. Då kanske man ska skaffa det där barnet själv, hellre än med en ovillig förälder. Barnet har inte bett om att bli till, så ingen skuld borde falla på det, men frågan är vem som får den största skuldbördan: den lurande kvinnan eller den lurade mannen?Sedan hyser jag inga tvivel om att Pelle kan vara en helt suverän och ansvarstagande förälder till sitt barn, men han borde inte ha tvingats till det.~L

2010-03-22 @ 15:17:55
URL: http://lisaslivslust.blogspot.com
Postat av: Pelle

Jag är tacksam att ni som diskuterar, kan göra det med alla de gråskalor som äment innehåller. Ha det gott.

/Pelle

2010-03-23 @ 13:36:44
Postat av: Johanna

Pelle: Pelle som i Pelle Filipsson? Isåfall vill jag bara... ja, jag vet inte riktigt. Ge dig en kram. Tacka för att du är så modig. Jag vill också vara en författare som inte väjer för det tabubelagda, som inte låter mig tystas. Och så hoppas jag att din son får ett underbart liv och förhoppningsvis får egna barn som är önskade från befruktningsögonblicket!

2010-03-23 @ 16:31:03
Postat av: Pelle

Det är utmärkt. Tack för virtuell kram :-)

2010-03-24 @ 13:49:52
Postat av: Josefine

Jag har inte läst Pelle Filipssons bok, så jag vet inte hur det var i just det fallet, men om tjejen bara säger åt killen att strunta i kondomen (utan att säga att hon tar p-piller eller något annat) så tycker jag att han har ett ansvar att ta reda på om och hur hon skyddar sig. Annars kan man väl inte säga att tjejen har lurat honom (tänk t.ex ifall rollerna hade varit tvärtom och killen velat strunta i kondomen).

Om nu en tjej har lurat en kille att göra henne gravid (vilket självklart är väldigt fel) så kan man ändå inte frånta honom (ekonomiskt) ansvar, för det drabbar ju barnet istället för mamman.

2010-05-04 @ 20:54:11
Postat av: Johanna

Josefine: Visst, du har en poäng i det du skriver. Men - läs Pelles bok! Den är tänkvärd på alla möjliga sätt. Väcker svåra frågor, som alla som vill eller inte vill bli föräldrar, kan ha stor nytta av att ta del av.

2010-05-05 @ 17:39:30
Postat av: Lisa

Kom i håg att boken är en partsinlaga där endast den ena parten får utrymme att beskriva sin upplevelse och sina minnen tio år efteråt. Kom ihåg att man hänger ut ett barn som kommer att få läsa detta någon gång. Livet är nog jobbigt ändå utan att ens föräldrar ska hänga ut en i böcker.

2010-05-06 @ 20:42:20
Postat av: Lisa

Jag tycker att det är viktigt att tänka in att boken är en partsinlaga där endast en version får komma fram. I tidningar och media brukar man annars vara noga med att låta alla synvinklar komma till sin rätt. I det här fallet är det en person som berättar om sin upplevelse om vad som hände för tio år sedan. Vad är sanning?

Någon gång kommer barnet att läsa boken. Är inte livet jobbigt nog ändå utan att ens förälder hänger ut en i en bok?

2010-05-06 @ 21:03:57
Postat av: Maja

Jag tycker att du har en asgrym blogg! Har du tid så slå även ett öga på min :D.

2011-05-10 @ 19:08:14
URL: http://harmankardonreceiver.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0