Kastar du sten?

Kastar du sten, när alla andra kastar sten, eller när ingen annan gör det?
Apropå de som kastade sten på flickan som blev våldtagen.
Apropå de som nu kastar sten på de som kastade sten på henne.
Varför kastades inga stenar förut på de som stenade?
Nu går vi i flock allihop och tycker oss vara bättre än de som kastade sten på den stackars flickan.
Vi går i flock och vi hatar dem. Och det är berättigat, hatet. Och jag tycker också att jag är bättre än dem. Jag är också övertygad om att jag aldrig i livet skulle kunnat göra som dem. De där idioterna, svinen, sadisterna, djävlarna.
Men ändå. Vad hade du gjort (jag talar nu också till mig själv) om du bott där, då, medan drevet gick medan masspsykosen slog till?
Hade du blivit en räddhågad typ i flocken som bara flyter med eftersom det är enklast så, eftersom du är rädd för att själv bli utsatt?
Eller hade du stått emot, stått upp för moralen och rättvisan?
Det är så himla lätt att döma i efterhand. Att slå sig för bröstet och säga: vi skulle aldrig gjort det där. Bara de. De i den där gudsförgätna byhålan.Ibland tappar jag tron på mänskligheten.

Jag tänker inte gå med i någon ny facebookgrupp som ska börja hata åt än det ena, än det andra hållet. Jag tänker bara tända ett ljus för den där flickan och tända ett ljus för mig själv och be Gud om styrka att aldrig i livet bli en fegis som kastar sten bara för att alla andra gör det.Kommentarer
Postat av: Ika

Massans makt är skrämmande och fruktansvärd. I gruppen har plötsligt ingen något personligt ansvar. Det är kusligt att följa den här diskussionen, i synnerhet mot bakgrund att jag i början av veckan var på den existentiella filmfestivalen Exist här i Vasa och diskuterade samma fenomen efter att ha sett filmen De ofrivilliga. (Filmen rekommenderas, trots att den på intet sätt är vacker. Däremot öppnar den ögonen för hur vi människor fungerar, och kanske kan den också få oss att tänka efter nästa gång när gruppen manar oss att blint följa.)

2010-03-27 @ 12:55:27
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Karoline L.

jag önskar att ja inte var så dömande mot religiösa människor. tyvärr är jag det och det gör att din storhet som författare falnar lite när jag märker att du tror på gud. ja har gillat dig länge iaf å kommer forts läsa dina böcker men lite tråkigt är det. och va gäller den våldtagna tjejen så e det verkligen bara så tragiskt. :(

2010-03-28 @ 22:04:50
Postat av: johanna

Karoline: Ja, du är verkligen dömande. Vad gäller min gudstro så tror jag inte direkt på den kristna guden, utan på min egen gud.

2010-03-29 @ 09:37:54
Postat av: Pavel

Tänk! innan du kastar sten.Någon sa..."Att tvivla på allting och tro på allt är det två bekväma positioner som lika förskonar från nödvändigheten att tänka"P.S. Ber om ursäkt om jag översättade lite fel.

2010-03-31 @ 16:38:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0