Vill sömnlösheten lära mig något?

Sömnlös igen, tror det är fjärde natten på rad nu. Tankarna snurrar och snurrar - det är romanen, det är nästa roman som jag redan fått en idé till, det är en viss relationsproblematik, det är saknaden efter min pojkvän som är i Grekland nu och kommer hem om först om fem dagar och har varit borta lika länge, det är oro för karriären, det är en slags identitetskris, som även om den är positiv, skakar om mig rejält. Det är säkert en massa andra saker också, men jag kommer inte på mer nu.

Är jag en gnällspik? Förlåt mig isåfall, jag ska försöka skärpa mig, gå kurser i positivt tänkande och sådär, då har jag iallafall försökt anstränga mig istället för att bara ge upp. Nåväl, jag får väl skylla på sömnbristen, iallafall just nu. Vem blir inte grinig och ynklig efter en rejäl dos sömnunderskott?

Teven ger ingen ro, jag blir less på att zappa runt mellan natt-tablåernas repriser eller korkade spel&babbelprogram. Jag vaknar av och an i lägenheten, plockar med papper, surfar, dricker te och koffeinfritt kaffe, vilket medför att jag springer på toa stup i kvarten. Jag sätter mig med bokföring men orkar inte fullfölja. Sätter mig med ett manus jag bör redigera men orkar inte det heller, min hjärna är rätt seg efter dagens arbetspass. Vännerna är antingen på semester i fjärran, och jag vill inte störa dem där, eller så har de småttingar och jag vill inte beröva dem den eventuella sömn de har just denna natt. Annars skulle jag gärna ringa och prata med någon i en timme eller så. Om ingen av oss har någonting att säga så kan vi sitta tysta och bara lyssna till samhörigheten.

En riktig vän kan man vara tyst tillsammans med, länge, utan att det blir pinsamt.

Sömnlös som sagt. Jag borde kanske ringa någon doktor och be att få sömntabletter. Icke beroendeframkallande dock. Jag har ju, tyvärr, suttit fast i en beroendefälla tidigare och det var ingen hit direkt. Varning för benzo!!! Om ni absolut inte behöver!!! Det är minsann inte så ofarligt som en läkare jag träffade sa att det var. Huh, jag förstår knarkare nu, kan inte längre fördöma dem, jag hade själv kunnat hamna där, tror faktiskt att nästan vem som helst kan hamna där, iallafall om man har en viss känslighet i generna - i kombination med oflyt i livet eller dumdristighet eller en livskris av någon slag.

Nu sjunger koltrasten utanför mitt fönster igen, som varje natt. Sjunger så vackert, porlande,drillande, och jag undrar vad den vill säga mig. Vad ropar den ut i natten?

Tänk om det finns djur här på jorden som är mer intelligenta än oss människor, eller åtminstone på samma nivå? Vad tänker de isåfall? Hur ser de på oss? Varför har de inte försökt ta över det blå-gröna (ja, iallafall hyfsat) klotet?

Hm... lite halvflummiga smådåsiga tankar. Jag är ju faktiskt trött. Trött och uppe i varv. Ingen rolig kombination. Men vad göra, annat än att härda ut? Ska jag förbanna den komplexa biologin, hela mitt psykosomatiska väsen som av någon anledning nekar mig den sömn jag behöver?
 
Kanske vill sömnlösheten berätta något för mig. Lära mig något. Vad, vad?

Kommentarer
Postat av: Lustigkulle

Sömnlöshet är vidrigt. (punkt)Vad har jag lärt mig av min egen sömnlöshet - hur skör man är. Man trasas sönder. Vi sitter fast i våra biologiska begränsningar - i vissa stadier av sömnlöshet kan man känna sig genial, hjärnan snurrar fram fantastiska bilder. Men det är bara tecken på utmattning. Sök hjälp i tid!

2008-07-03 @ 08:27:48
Postat av: Johanna

Well, jag tänker iallafall be om sömntabletter, som jag kan ta ett kort tag, så att jag kommer i balans igen. Men, som sagt, ingenting beroendeframkallande, jag tror inte längre på visor om att det inte är någon fara alls, att ta lite benzo. Tack för omtanken!

2008-07-03 @ 10:55:25
Postat av: Sara

Hej Johanna, gud vad kul att du bloggar. Jag blev igår tipsad om din senaste bok och jag tycker inte du borde oroa dig över din karriär. du är en av mina fem kvinnliga favorit författare!

Sömntabletter, tveksamt? Vänta till din pojkvän är tillbaka så får du nog lite sovro. Är min flickvän inte hemma kan jag inte sova normalt heller, det kanske är det? KRAM!

2008-07-03 @ 11:01:14
URL: http://kattvonart.wordpress.com
Postat av: Malin

Detta handlar inte om sömnlöshet.

Jag vet inte hur man annars kommunicerar med dig. Vill bara säga att jag verkligen uppskattar dina böcker! Att du till exempel i Leop.kungens dotter, kunde skriva så bra, med lagom distans om din far som pojke har jag gått och funderat på. Skickligt...Den var väl delvis skriven i Rönnäs förresten? Min man har anknytning till denna otroligt vackra trakt vid Sommen. Det är en blandning av Norrland och astrid Lindgrenlanskap. Eller hur?Vänliga hälsningar,Malin

2008-07-03 @ 11:20:43
Postat av: johan rhodin

1. Idrott

2. Avslappningsövningar. Börja med andningsövningar, gå över till associationsövningar, liggande 8'an, och några till sedan sover du bra!

2008-07-03 @ 12:37:36
URL: http://rhodin.wordpress.com
Postat av: Johanna

Sara: Tack! Och det är sant, ensamhet kan ge sömnlöshet. Fast efter en vecka blir man rätt panikslagen.

Malin: Ja, jag skrev kanska halva Afrika-romanen uppe i Dalarna. Det är väldigt fin miljö. Fast ibland är det nästan för tyst och lugnt, då åker jag tillbaka till Stockholm igen.

Johan: Jag promenerar mycket, i ur och skur. Avslappningsövningar... tja, jag har försökt jag vet inte hur många gånger med sånt men jag blir bara extremt rastlös. Kan dock ge det en till chans. Fast jag tror mer på idrott för min del. Borde kanske köra ett hårt yogapass eller något innan jag ska sova. Alt. skaffa en boxningssäck och stå och slå på. Det är bra av många anledningar.

2008-07-03 @ 13:08:13
Postat av: Sara

Jo, det kan jag förstå. Kör på propavan dådå! :)

Jag är också helt anti beroendeframkallande sömnmedel, det är rena döden att sluta.. Men jag äter medicin så jag är ganska jämn hela tiden. Så nu sover jag som en sten om nätterna, men det är alltid svårt att somna. Jag ligger och går igenom vad jag gjort under dagen, sen planerar jag nästa dag.. funkar inte det med stängda ögonlock så räknar jag får som kommer skuttande.. då blir jag genast trött för det är så sjukt tråkigt. haha. såja, hoppas du får sova snart i alla fall!

2008-07-03 @ 17:26:06
URL: http://kattvonart.wordpress.com
Postat av: jessica

åh, du har varit min favoritförfattare ända sedan jag var femton och är det fortfarande. Döm om min glädje när jag snubblade över din blogg! :) blir härmed en trogare prenumerant och läsare.

2008-07-03 @ 18:06:46
URL: http://piccolastella.blogg.se/
Postat av: Isabelle

Följer din blogg med stort intresse. Älskar dina böcker, Johanna! Och vad beträffar sömnlösheten: Du är inte ensam, jag har också varit beroende av benso och lyckats sluta, även om det var ett helvete. Jag tror definitivt att sömnlösheten vill säga dig något. I mitt fall var det att jag skulle ta bättre hand om mig själv och ge mig själv den omtankte jag inte trodde att jag förtjänade. Lycka till och glöm inte att ta hand om dig själv!

2008-07-03 @ 18:10:06
Postat av: ida

jag älskar dig, jag älskar dina böcker och jag älskar ditt sätt att skriva. vi är nog ganska lika du och jag och du tänker som jag gör. eller så tänker jag som du gör, jag vet inte riktigt. men det är skönt att nån skriver om någoting man kan relatera till.

2008-07-04 @ 02:51:58
Postat av: Kakan

Vissa nätter ligger jag också sömnlös, vrider och vänder på tankar och mig själv. Tyvärr har jag inga goda råd att ge förutom att försöka tömma huvudet från tankar innan läggdags vilket är näst intill omöjligt...

Passar på att säga att jag var och lyssnade på dig i Nyköping i måndags och måste säga att det var väldigt intressant att höra dig berätta om dig och ditt författarskap! Älskar dina böcker och ditt språk och hoppas att filmatiseringen blir av!

Lycka till med din pågående roman - ser fram emot att läsa den!

2008-07-05 @ 00:51:08
Postat av: Hanna

Efter att ha läst "SOS från mänskligheten" kan jag tycka att sömnlöshet är ganska vackert. Fast det är lätt att säga när man själv inte upplever den, haha. Älskade förresten den boken (älskar alla dina böcker) och kan inte riktigt sluta tänka på den nu när jag har läst ut den. Jag förundras över hur du kan skriva så mycket magi! Och hur du kan fördigställa allt. Nej jag är imponerad och lite avundsjuk. Jag försöker nog fortfarande hitta mitt eget språk, min rytm och ton i skrivandet. Men du inspirerar mig så tack för det!Hoppas sömnlösheten försvinner och att kreativiteten fortsätter. Ha det bra!

2008-07-06 @ 17:53:44
Postat av: fröken Frans

jag vet allt för väl vad du pratar om, just nu jobbar jag natt och försöker vända på dygnet, men trots att jag är jätte trött när jag är på jobbet kan jag inte somna när jag kommer hem och äntligen får vila... Jag har inga bra råd, vil bara att du ska veta att du inte är ensam!

kram!

2008-07-12 @ 05:18:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0